En nem kommaregel for skriftlig engelsk

14. februar 2010

En af de største og tit mest forvirrende kommaforskelle mellem dansk og engelsk kan tydeligt ses i dette eksempel (herfra, under punkt 4):

De beboere som har betalt for meget, får pengene tilbage snarest.

Det ville være fejl på engelsk, hvor man kan vælge sætningen enten med to kommaer eller helt uden kommaer – men under ingen omstændigheder med kun et komma!

(Sætningerne ville også udtales på to forskellige måder på engelsk. Men det skriver jeg ikke om her og nu.)

Med to kommaer på engelsk

De beboere, som har betalt for meget, får pengene tilbage snarest.

Her er “som har betalt for meget” ekstra information. Alle beboerne har nemlig betalt for meget. Kommaerne bliver brugt som parenteser. Man kunne lige så godt have skrevet: “De beboere får pengene tilbage snarest”.

Helt uden kommaer på engelsk

De beboere som har betalt for meget får pengene tilbage snarest.

Her har nogle beboere betalt for meget, men det er ikke alle beboere, der har betalt for meget. I denne sætning kan vi kun se information om den gruppe, der har betalt for meget. Vi får ingen oplysninger om de andre beboere. Her er nemlig “som har betalt for meget” en vigtig del af sætningen. Denne information skal være der.

Med andre ord

På engelsk tænker man i følge noun phrases (navneord, som kan være længere end kun et enkelt ord). I sætningen med de to kommaer har man kun “de beboere” som navneord brugt som the subject (substantivet der gør noget).

Men i sætningen uden kommaer er det nemlig “de beboere som har betalt for meget” som er noun phrase. Det er ikke samme gruppe som fx. “de beboere som ikke har betalt for meget”.

Vi kan altså ikke sætte komma midt i en noun phrase. Men det kan man på dansk, hvor de nye kommaregler er en uheldig blanding af de to gamle systemer: det grammatiske komma og pausekommaet. Stakkels jer! Og stakkels mig også!

Til sidst

Selve eksemplerne på engelsk.

The residents who have paid too much will be reimbursed.

Dem, der har betalt for meget. Vi ved ikke noget om de andre beboere. Det er ikke dem, denne sætning drejer sig om.

Men:

The residents, who have paid too much, will be reimbursed.

Alle beboerne får pengene tilbage. Og for resten: de har alle betalt for meget.

Håber, det hjælper!

Reklamer
%d bloggers like this: